Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Tι μας προσφέρει η ψυχοθεραπεία;



Το να αποφασίσει να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία θέλει μεγάλη  δύναμη από το να κρύψει «κάτω από το χαλί» το εκάστοτε ζήτημα. Οι άνθρωποι που απευθύνονται στο ψυχολόγο είναι άτομα που προβληματίζονται και ενδιαφέρονται να ψάξουν βαθύτερα τον εαυτό τους. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας βοηθάει να αναγνωρίσει κανείς, αλλά και να ιεραρχήσει, τους στόχους, τις αξίες και τα όνειρά του, αναζητώντας παράλληλα τρόπους να τα αναζητήσει και να τα διεκδικήσει. 

Μέσω της ψυχοθεραπείας ανακαλύπτει κανείς τα δικά του λάθη, τις προσωπικές του αδυναμίες, τις δικές του επιλογές, δημιουργεί τα δικά του όρια στο πλαίσιο των σχέσεων και παύει να ερμηνεύει τη συμπεριφορά των άλλων με βάση τις ανασφάλειες και τους φόβους του. Δεν χρειάζεται να κρύβεται εξαιτίας του φόβου της απόρριψης ή να προσπαθεί να δείξει πόσο καλύτερος είναι λόγω της χαμηλής του αυτοεκτίμησης. 

Οι άνθρωποι συχνά φοβούνται μήπως μέσα από θεραπεία ανακαλύψουν μέσα από τη θεραπεία κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο, το οποίο θα ανατρέψει ολόκληρη τη ζωή τους. Η ψυχοθεραπεία οδηγεί σε εξαιρετικά αργές αλλαγές, με αποτέλεσμα ακόμα και ένα γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχική ισορροπία του θεραπευόμενου να έρχεται στη ζωή του σαν φυσικό επακόλουθο και επομένως να μην τον αναστατώνει. Σημαντικό κομμάτι είναι επίσης το ότι μέσω της ψυχοθεραπείας ανακαλύπτει κανείς πτυχές του εαυτού του και της προσωπικότητάς του που δεν είχε φανταστεί ποτέ πριν. 

Αναδύονται δυνάμεις και ταλέντα τα οποία ήταν κρυμμένα από τον φόβο και την ανασφάλεια. Έτσι, ξεκινάει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη να πάρει από τη ζωή αυτό που του αξίζει. Αντί να ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους, τους γονείς, του δασκάλους, τους προηγούμενους συντρόφους, αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αναγνωρίζει τα λάθη του και χρησιμοποιεί όσα έμαθε για να σχεδιάσει και να ζήσει ένα καλύτερο, πιο ικανοποιητικό μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου