Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Η τροφή, για τον άνθρωπο : ένας σωστά εφοδιασμένος με θρεπτικές ουσίες οργανισμός διαθέτει τα απαραίτητα υλικά για να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τις καταστάσεις έντασης, διέγερσης, κόπωσης και άγχους, για να αμβλύνει αρνητικές επιδράσεις του στρες και για να προβεί στην αποκατάσταση των όποιων βλαβών του οργανισμού. “To φαγητό είναι πάντα το πιο παλιό παυσίπονο, που γνωρίζουμε”…
Τρώμε για να επιβιώσουμε, τρώμε για να προστατευτούμε, τρώμε για να έχουμε ενέργεια και τρώμε για χαρά. Αρρωσταίνουμε, όμως, όταν τρώμε λάθος, καταρρέουμε όταν τρώμε υπερβολικά πολύ ή πάρα πολύ λίγο και πεθαίνουμε όταν δεν τρώμε καθόλου ή δεν απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε. Τρώμε, λοιπόν, να αυτοσυντηρηθούμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε αλλά και για να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Η σωστή διατροφή είναι ευεξία, θεραπεία και ζωή!
Η κακή διατροφή και η κακή ψυχολογία είναι αλληλένδετα και με αλληλεπίδραση: η κακή ψυχολογία μπορεί να οδηγήσει σε κακή διατροφή αλλά και η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει την κακή ψυχολογία, μελέτες δείχνουν πως συγκεκριμένες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων αυξάνουν την πιθανότητα κατάθλιψης. Η σωστή και ισορροπημένη σχέση με το φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλούς τομείς!
Απίστευτο και όμως αληθινό, το αδυνάτισμα ξεκινά από το μυαλό!
Πρώτα πρέπει να το πιστέψετε και να το θελήσετε πραγματικά για να ξεκινήσετε. Με θετική ψυχολογία μπορείτε να μειώσετε την λαχτάρα σας για φαγητό, να μάθετε το σώμα σας να χρειάζεται σωστή υγιεινή τροφή, να βρείτε τη διατροφή που σας ταιριάζει και να την ακολουθήσετε σταθερά και καθημερινά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η οργάνωση και η επιμονή.
Ο ψυχολογικός παράγοντας και η διάθεση, παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα, ενός προγράμματος διατροφής. Μέσω του ορισμού ευέλικτων και ελαστικών στόχων τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή αισθάνονται ταχύτερα ικανοποιημένη, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους και να συνεχίζουν το πρόγραμμά τους με αισιοδοξία και συνέπεια. Ο ορισμός συγκεκριμένων στόχων βοηθά αρκετούς ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα αγχώνει . Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε οι στόχοι σας να είναι μικροί και εφικτοί, σε σχέση με τον τρόπο ζωής σας. Αν βάλετε πολύ ψηλά τον πήχη ίσως καθυστερήσετε να φτάσετε και αυτό να σας αποτρέψει να συνεχίσετε.
Το άγχος, ο θυμός, ο χωρισμός, η κακή οικονομική κατάσταση, η κατάθλιψη, το πένθος μπορεί πολλές φορές να μας οδηγήσουν στο ψυγείο. Η παχυσαρκία δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε απροσεξία και στην υπερβολική κατανάλωση τροφής. Από αυτή την κατάσταση πρέπει να απομακρυνθούμε για να μπορέσουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.
Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε :
1.Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί τρώμε κάθε στιγμή ποιο συναίσθημα μας ωθεί και ποια συναισθηματική ανάγκη προσπαθούμε να καλύψουμε με το φαγητό
2. Oρίζουμε τους στόχους μας, δηλαδή γιατί και πόσο θέλουμε να αδυνατίσουμε, έτσι ώστε να μην έχουμε, προβλήματα σωματικής υγείας. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε και για ποιους λόγους, ώστε να πιστέψουμε σε αυτό.
3.Η αυτοπειθαρχία, ο αυτοέλεγχος, η αποφασιστικότητά , η ικανότητά να ελέγχει το άτομο τις παρορμήσεις του, η πίστη στα μακροχρόνια οφέλη μιας συμπεριφοράς και καλής διατροφής βοηθούν σημαντικά στην απώλεια κιλών.
4.Η απόφαση ενός ατόμου να χάσει βάρος θα πρέπει να είναι «συντονισμένη με την προσωπικότητα » του ατόμου, εναρμονισμένη δηλαδή με τις επιθυμίες και τις πεποιθήσεις του και να είναι δική του απόφασης, χρησιμοποιώντας θετικά την προτροπή και την στήριξη από άτομα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.
5. Αποσύνδεση : προκειμένου να έχουμε μία σωστή σχέση με το φαγητό, πρέπει να ακολουθούμε μόνο το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, όχι της λαιμαργίας. Μέχρι όμως η στεναχώρια μας να μη σημαίνει γλυκό, παγωτό και σοκολάτα , πρέπει να βρούμε μία εναλλακτική δραστηριότητα να αναπληρώσει τη θέση της. Επιλέξτε κάτι που σας αρέσει, σας δίνει ευχαρίστηση και δεν είναι συμβατό με την κατανάλωση φαγητού όπως σπορ, νέα χόμπυ, άσκηση, ταξίδια, βιβλία, μία βόλτα στην παραλία, η ενασχόληση με το κατοικίδιο σας, η επικοινωνία με φίλους που έχετε καιρό να δείτε κλπ.
6.Να έχουμε επιμονή και εμπιστοσύνη: είναι ίσως δύσκολο να πιστεύουμε πως θα αλλάξουμε τη βάση της αντίληψης και του τρόπου σκέψης άμεσα, οπότε είναι βοηθητικό να είμαστε προετοιμασμένοι για στιγμές αδυναμίας αλλά και στιγμές πολύ επιτυχημένες που θα νιώσουμε δυνατοί.