Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Σχετική εικόνα
Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ

Η Επιστήμη της ψυχολογίας  έχει μιλήσει, έχει γράψει και έχει αναφερθεί πολλές φορές στον όρο «αποδοχή και αποδέχομαι». Θεωρεί ότι είναι μία καλή βάση για τον δρόμο προς την ωριμότητα, την πνευματική ολοκλήρωση και την αυτοπραγμάτωση.
«Το παράδοξο είναι, ότι όταν αποδεχτώ τον εαυτό μου γι αυτό που είμαι, τότε ακριβώς μπορώ να αλλάξω» Carl Rogers.
«Εγώ είμαι αυτός που είμαι. Δεν είμαι αυτός που θα ήθελα να είμαι. Δεν είμαι αυτός που θα έπρεπε να είμαι. Δεν είμαι αυτός που η μαμά μου θα ήθελε να είμαι. Είμαι αυτός που είμαι» Χόρχε Μπουκάι.
Η αποδοχή είναι μία έννοια που μας απασχολεί πολύ και σε διάφορους τομείς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στην εργασία, στις φιλίες, στην οικογένεια. Οι έννοιες είναι,  η αποδοχή του εαυτού μας, και  η αποδοχή των ατόμων που μας περιβάλλουν. Δύο παράμετροι  οι οποίες αλληλοεπηρεάζονται, έχουν επίδραση  και καθορίζουν την συμπεριφορά μας.
Η  αυτό-αποδοχή δηλώνει την αποδοχή του εαυτού μας όπως είναι, με τα ελαττώματα, τα προτερήματα που έχουμε καθώς και την γνώση των δυνατών και αδύναμων  σημείων του χαρακτήρα μας. Αποδεχόμαστε λοιπόν ότι είμαστε ως προσωπικότητες, χωρίς να κρίνουμε αυστηρά συνέχεια τον εαυτό μας και χωρίς να περιμένουμε πάντα την απόλυτη αποδοχή από όλους για όλα.

Συχνά  η αποδοχή των άλλων μπορεί να οδηγήσει στην παρερμηνεία ότι μπορούμε να προσπερνούμε  τα  όρια μας ή τα όρια των άλλων, λειτουργικό είναι   να τονίσουμε την σημασία της επίγνωση αλλά και του σεβασμού των ορίων μας και των άλλων. Αποτελούν  «μια ασπίδα προστασίας» και μας επιτρέπουν να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τους άλλους, τις σκέψεις, τις επιλογές  και τα συναισθήματά μας, από των γύρω μας.


 Ο καταναγκασμός της αποδοχής
1. Στερείσαι  την δημιουργικότητα σου, όταν αναζητάς διαρκώς την  αποδοχή απ’ τους άλλους. Οι επιθυμίες  σου είναι οι στόχοι σου, και δεν γίνεται να τα αλλάζεις ή να τα καταπιέζεις επειδή δεν αρέσουν, έτσι περιορίζεις την μάθηση που πρόκειται να πάρεις εφαρμόζοντας  τις επιλογές σου.
 2. Αλλοιώνεται η ταυτότητα σου όταν αναζητάς την αποδοχή, μειώνεις  την αυτοεκτίμηση  σου. Οι θέσεις σου,  η στάση σου και οι συμπεριφορές σου είναι η εικόνα σου, η απεικόνιση  της προσωπικότητας σου. Όταν  καταπιέζεις την εκδήλωση του χαρακτήρα σου, χάνεις σιγά σιγά  την υπόσταση του.
3. Κανείς δεν μπορεί να κρίνει τα όνειρα σου και τις δυνατότητες σου. Να μένεις συγκεντρωμένος για το που θέλεις να φτάσεις, και όχι  τι πρόκειται να πουν οι άλλοι και αν συμφωνούν. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις κάτι ολοκληρωμένο, αν το  κίνητρο σου είναι  κάποιος εξωτερικός παράγοντας και η αποδοχή από το περιβάλλον.
 4. Όταν βρίσκεσαι συνεχώς σε μια κατάσταση άγχους  και ενοχής για  να παίρνεις την  αποδοχή απ’ τους άλλους, τότε καταπιέζεις τις δικές σου ανάγκες σε σχέση με τους άλλους. Έτσι  δεν είσαι ευτυχισμένος και μοιάζει να  ζεις για τους άλλους!
 5. Ζεις με τον φόβο με την  ανησυχία για το αν θα πάρεις την αποδοχή. Φοβάσαι τις συνέπειες των επιλογών σου. Το παράδοξο με την διαδικασία της  ανάγκης για αποδοχή ,αν τα πράγματα δεν πάνε όπως σχεδίαζες, συνήθως  είσαι ο πρώτος που θα δεχτεί όλες τις συνέπειες.


Οι  Νέες Εμπειρίες και η αποδοχή μας
1.  Εξέλιξη  σημαίνει να δημιουργείς τις διαδικασίες και τις εμπειρίες, μέσω των οποίων μαθαίνεις τι θέλεις και τι δεν θέλεις. Οι εμπειρίες  μας δείχνουν, τι χρειάζεται να κάνουμε αλλά και τι χρειάζεται ν’ αποφεύγουμε και τέλος τι μπορούμε να υποστηρίξουμε και αντέχουμε να φέρουμε εις πέρας. Μαθαίνεις τις αξίες σου και τις δυνάμεις σου.
2. Η αποδοχή απ’ τους άλλους είναι ένας  τρόπος ανολοκλήρωτος για  να καταλάβεις  και να γνωρίσεις  πραγματικά τον εαυτό σου. Καθένας έχει τις δικές του αξίες για  να κυνηγήσει του στόχους του και να έχει το όραμα του . Όσες περισσότερες εμπειρίες έχεις τόσο πιο γρήγορα θα ελέγξεις και θα μετρήσεις  τις δυνάμεις σου, τις δυνατότητες σου και τα χαρίσματα σου.
3. Γίνεσαι πιο ενδιαφέρον άνθρωπος, γνωρίζοντας καθημερινά νέα πράγματα και συντηρώντας πιστά και  αυτά που έχει ήδη επιλέξει να είναι στο σταθερό σου πλάνο. Το να κάνεις τα ίδιες  δραστηριότητες κάθε μέρα δεν παραμένει ως νέα  εμπειρία. Είναι έλλειψη εμπειρίας και γίνεται καθημερινή ρουτίνα. Κυνηγώντας εμπειρίες , προσφέρεις τις ευκαιρίες στον εαυτό σου να μάθεις, να προσπαθήσεις  και να πραγματοποιήσεις κάποιο στόχο, που ήταν ο σκοπός σου!
4. Οι σχέσεις σου με τους άλλους θα δυναμώσουν και θα σταθεροποιηθούν.  Όταν ζεις κοινές εμπειρίες με άλλα άτομα, οι δεσμοί που σας ενώνουν μένουν για πάντα, αυτό που βιώσατε σας ενώνει, ακόμα και αν λειτουργήσατε διαφορετικά και να μην αποδεχτήκατε την τακτική. Οι άνθρωποι που θα σταθούν δίπλα σου στο κυνήγι νέων εμπειριών, είναι άτομα βρήκατε κοινά σημεία επαφής.
5. Όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα, επεκτείνεις την αντίληψη σου, ανοίγεις τους ορίζοντες σου. Ανυψώνεις τον εαυτό σου στο επόμενο στάδιο, αποκτάς αυτοεκτίμηση και σεβασμό, αποδέχεσαι τον εαυτό σου, στηρίζεις τις αποφάσεις σου και θέτεις νέες επιθυμίες ως στόχους και είσαι έτοιμος ξανά για νέες εμπειρίες . έχεις πια αποδεχτεί τον εαυτό σου και προχωράς με ασφάλεια, ξέρεις να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και δεν φοβάσαι!. Το κυνήγι νέων εμπειριών είναι μια διέξοδο προς νέους κόσμους, νέες πίστες εμπειριών, που σου δίνουν την δυνατότητα να  διαμορφώνεις συνεχώς την προσωπικότητας σου, εμπλουτίζοντας την με γνώση και ψυχική δύναμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου