Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

ΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

ΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. 


Σοφία Π. Μιχαλοπούλου.
www.michalopoulou.gr
Κλινική Ψυχοπαθολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια 
UniversitéParisVIII
St.DenisVincennes,Paris,France                                                                                               
info@michalopoulou.gr👇😊

 

Τα  όρια αποτελούν  το κλειδί για τη διασφάλιση υγιών, και ισότιμων διαπροσωπικών σχέσεων. Προσδιορίζουν  το μέτρο του σεβασμού και της εκτίμησης  στον ίδιο μας τον εαυτό. Ορίζουν ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές από τους  γύρω μας και ποιες δεν είναι. Κάποιες φορές στις στενές διαπροσωπικές μας σχέσεις, θεωρούμε πως τα όρια δεν χρειάζονται , καθώς έχει επικρατήσει η άποψη, πως αυτά δεν αποτελούν ένδειξη εμπιστοσύνης. Στην πραγματικότητα όμως δεν ισχύει.

 Και πώς ορίζεται το όριο;

 Η  λεπτή γραμμή  ορίζει πού τελειώνει ο δικός μας χώρος και πού αρχίζει του άλλου ατόμου. Όταν τα όρια είναι καθορισμένα και συγκεκριμένα  και από τις δύο πλευρές, αυτό βοηθάει να αναγνωρίζουμε  τις ανάγκες και τα συναισθήματά τα δικά  μας και του άλλου.


Το πως αισθανόμαστε και πως διαχειριζόμαστε, όταν  μας αποδέχονται, είναι βίωμα το οποίο παίζει πρωταρχικό  ρόλο στις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις μας. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι επιθυμώντας να γίνουν αρεστοί και αποδεκτοί, τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον, δεν βάζουν όρια μεταξύ των ίδιων και των άλλων με αποτέλεσμα να νιώθουν εξαντλημένοι. Καταλήγουν να  σπαταλούν τον χρόνο τους και την ενέργειά τους για να εκπληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  τα αιτήματα των άλλων βάζοντας τα σε προτεραιότητα, παραγκωνίζοντας  τις δικές τους δραστηριότητες, τα δικά τους συναισθήματα και επιθυμίες. 

 

 Είναι αναγκαίο να λεκτικοποιήσουμε και να εξηγήσουμε ξεκάθαρα στο συνάνθρωπό μας ποιες είναι οι  ανάγκες μας , τι επιθυμούμε και τι μας ενοχλεί. Αν δεν εκφράσουμε το συναίσθημά μας , ο άλλος δεν μπορεί να εισχωρήσει στο μυαλό μας και να ξέρει τι θέλουμε. Θέτοντας ορισμένους κανόνες σε μία σχέση δε σημαίνει πως δεν αγαπώ και δε σέβομαι τον άλλον, έτσι  εκφράζουμε την εκτίμηση μας στο πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας  καθώς είμαστε ξεκάθαροι από τη αρχή, αποτρέποντας  και πιθανές παρερμηνείες και  παρεξηγήσεις.

Καθοριστικό  ρόλο, ο τρόπος που επιλέγουμε ώστε να βάλουμε τα προσωπικά μας όρια σε κάθε σχέση.  Βάζω όρια δεν σημαίνει πως επιβάλλω στον άλλο τις δικές μου ανάγκες, απλά θέτω τις δικές μου επιλογές και  προϋποθέσεις για αυτή τη σχέση, σεβόμενος και αναγνωρίζοντας και τις δικές του. Στόχος της σχέσης είναι να μπορέσουμε να βρούμε μια κοινή γραμμή που θα μοιραστούμε, θα συνεργαστούμε , θα αλληλοεπιδράσουμε, ενδεχομένως και να συμπορευτούμε.

 Βάζουμε  όρια  με αποτελεσματικότητα!

Τα όρια μπορούμε να τα θέσουμε  σε κάθε είδους σχέση, όπως είναι η ερωτική, η οικογενειακή, η κοινωνική, η φιλική και η επαγγελματική. Υπάρχουν κάποια κριτήρια και κανόνες  που βοηθούν  στην αποτελεσματικότητα τους.

               Αυτογνωσία.

 Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τον εαυτό  μας,  τόσο καλύτερα θα μπορούμε να είμαστε αυθεντικοί, ειλικρινείς  και σταθεροί στα όρια, που θα θέσουμε. Όταν γνωρίζουμε, για παράδειγμα, τι πραγματικά μας ενοχλεί και δεν αντέχουμε,  τότε πολύ πιο εύκολα το συζητάμε  με τους γύρω μας. Όταν κάνουμε μια δουλειά ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε μόνοι μας, επιμερίζοντας την κάθε εργασία σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία είναι και ευκολότερο να υλοποιηθούν. Πριν ζητήσουμε βοήθεια, τουλάχιστον να αναρωτηθούμε εάν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μόνοι μας.

 

Εκφράζουμε τις επιθυμίες  μας.

Εφόσον τις γνωρίζουμε πολύ καλά, τις λέμε και στους τρίτους. Ο λόγος μας είναι άμεσος και απλός, μιλάμε ξεκάθαρα για μας, δεν εκφραζόμαστε εμμέσως, έχουμε οπτική  επαφή με τα άτομα  και υποστηρίζουμε τις θέσεις μας.  Δεν εξαρτόμαστε από την έγκριση των άλλων. Ακόμα και εάν γίνεται κάτι τέτοιο τουλάχιστον ας γνωρίζουμε ότι εμείς και μόνο εμείς το επιτρέπουμε.

 

Τα ορίων δεν χρειάζονται ένταση και θυμό. 

Τα όρια δεν είναι εργαλείο τιμωρίας,  εκδίκησης, επίθεσης  στον συνάνθρωπο μας. Όταν χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο, τότε είναι που χτίζεται το τείχος της απομόνωσης ,του αποκλεισμού και της έλλειψης επικοινωνίας. Αποφεύγουμε να  προσκολλόμαστε σε άλλους. Βασιζόμαστε στον εαυτό μας και στη δική μας εσωτερική δύναμη!

 

 Σεβασμός των  ορίων  των άλλων. 

Μόνο όταν σεβαστείς τα σύνορα, τα όρια  του «απέναντι » σου, θα δώσεις και στα δικά σου σύνορα σαφή  εικόνα και πλαίσιο. Όταν υπάρξουν αντιπαραθέσεις και  αντικρουόμενα όρια, τότε θα βοηθήσει στην επικοινωνία  η διαπραγμάτευση με όρους αμοιβαίας υποχώρησης και προσαρμογής.

Επαναπροσδιορισμός  και υπενθύμιση των ορίων. 

Τα όρια δεν τα βάζουμε μία φορά μόνο. Τα όρια μπορούν να αναπροσαρμοστούν ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και φάσεις ζωής, για να παραμείνουν και να λειτουργήσουν  διαχρονικά, χρειάζονται ενίσχυση, υποστήριξη, καλλιέργεια και ανατροφοδότηση , αυτό αποδίδει όταν το υπενθυμίζουμε  στον εαυτό μας και στα άλλα άτομα που τα αφορά.

Να θυμόμαστε ότι, με  το πέρασμα του χρόνου, τα όρια μας επαναπροσδιορίζονται, καθώς οι ανάγκες και τα θέλω μας αλλάζουν. Για παράδειγμα μπορεί ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας ή  στους φίλους μας να μειωθεί, λόγω αυξημένων επαγγελματικών, κοινωνικών υποχρεώσεων. Αυτό που πρέπει να έχουμε στην σκέψη μας , είναι ότι αρκετές φορές οι άνθρωποι γύρω μας  ανησυχούν, δυσκολεύονται να αποδεχτούν και να κατανοήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν με  τα όρια που βάζουμε . Συχνά  είναι πιθανόν να διαφοροποιηθούν και να κλονιστούν οι ισορροπίες. Να έχουμε στο νου μας ,ότι  μόνο εμείς  μπορούμε  να προστατεύσουμε  τον εαυτό μας  και να θέσουμε  τα όρια που χρειαζόμαστε, ώστε σε πρώτο στάδιο  να αναπτυχθούμε και να εξελιχτούμε συναισθηματικά και αργότερα να προχωρήσουμε δημιουργώντας ότι επιθυμούμε.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου